עדנה מחודשת למצודה העתיקה בתל עפולה
עדנה מחודשת למצודה העתיקה בתל-עפולה

שיתוף

עדנה מחודשת למצודה העתיקה בתל-עפולה

יוזמה של מינהל השימור ברשות העתיקות בשיתוף "ציוני דרך" ועיריית עפולה הופכת את האתר העתיק לגן ארכיאולוגי, המספר את תולדות ההתיישבות האנושית באזור

מאת

ערן מורדכוביץ, רשות העתיקות

במרכז העיר עפולה, במרחק הליכה קצר מבניין העירייה, נמצא אתר עתיקות שאינו מוכר לרבים, שעמד מוזנח ושומם במשך כמאה שנה. בשנת 2012 הציע מינהל שימור ברשות העתיקות מיזם בשיתוף עיריית עפולה להפיכתו של האתר לגן ציבורי-ארכאולוגי. הגן ישמש בין היתר מקום להוראה מחוץ לכותלי בית הספר, ויסופר בו על תולדות ההתיישבות האנושית באזור. ליֹזמה הצטרפה תכנית 'ציוני דרך' במשרד ירושלים ומורשת במטרה לחזק את המודעות לאתר ואת הקשר של תושבי העיר למורשת העתיקה של המקום. תכנונו של המיזם כלל את שימורם של השרידים הארכיאולוגיים, הקמת שילוט, המחשה ואת פיתוחו של האתר לגן ציבורי, כל זאת בהשתתפות קהילת התושבים בתהליך שארך שנים מספר. בדצמבר 2016 החלו עבודות השימור שצפויות להסתיים השנה (2017).

מראה כללי של תל עפולה

מראה כללי של תל עפולה לאחר השיקום (צילם: אילן פחימה, באדיבות רשות העתיקות)

 

עקבו אחרינו בפייסבוק למידע על המיזמים המרתקים באתרי המורשת הלאומית

 

גילוי האתר

תל-עפולה התגלתה בשנות ה-20 של המאה הקודמת על ידי חקלאים יהודים שהשתמשו באדמת התל לדישון שדות. בחפירה ארכיאולוגית, שניהל במקום אליעזר סוקניק בשנת 1926, נחשף מבנה רבוע גדול, שקירותיו בנויים מאבנים גדולות ומסותתות. חלק מהאבנים ששימשו לבנייתו הן ארונות קבורה מאבן ששובצו בקירות המבנה בשימוש משני (בימי קדם נהגו לפרק חלקי בנייה זמינים לצרכי בנייה חדשה). ממצאי החפירה העלו שהמבנה היה בשימוש בתקופה הממלוכית (המאות ה-13–ה-17 לסה"נ). חפירות מאוחרות נוספות שנערכו בסביבתו, עקב הפיתוח המואץ של מרכז העיר עפולה, חשפו שרידים חשובים מתקופות הברונזה המוקדמת עד הברונזה המאוחרת ומתקופת הברזל. על פי הממצאים התקיימה באתר התיישבות רצופה לאורך אלפי השנים האחרונות.

afula-sukenik.jpg

חפירות משלחת סוקניק בתל-עפולה (באדיבות רשות העתיקות)

 

השימור

מינהל שימור ברשות העתיקות הכין את התכנון הרעיוני של האתר שלוּוה בחפירת בדיקה קטנה ( 2015 , ד"ר יפתח שלו), וכן את שימור ושחזור הקירות כחלק מפיתוח הגן. תכנון הנוף הוכן על ידי אדריכליות הנוף רקפת סיני ואסנת קסלסי.

במהלך עבודתם של משמרי רשות העתיקות (המשמר אילן פחימה) לייצוב קירות המבנה ושחזור חלקי שלהם בהכנתם לגן הארכיאולוגי התגלו בחזית המערבית של המגדל אבנים שונות במראן ובהצבתן משאר אבני הקירות. המשמרים הסיקו מכך שכנראה אבנים אלו עיטרו חלק ממשקופים של פתח מרשים בגודלו, אך עד עתה לא היה ברור היכן היה פתח המבנה ומה היה גובהו.

בעקבות חשיפת אבני השער, התבצעה חפירת הצלה ע"י הארכאולוג ד"ר יפתח שלו (יוני 2017 ). בחפירה זו התגלה שער כניסה למצודה, ונלמדו השינויים שנעשו בו עד לחורבנה. ככל הנראה היה זה שער מבוצר שננעל מבפנים, בשלב מאוחר יותר הוסב לפתח כניסה פשוט למצודה. השרידים שנחשפו מעידים על מצודה שנישאה לגובה רב. זו הייתה מצודה, מטיפוס "מצודות המגדל", דומה לזו שנבנתה בציפורי אם כי קדומה לה והיא מתוארכת לתקופה הממלוכית. מינהל שימור של רשות העתיקות עתיד לבצע עבודות שימור, שידגישו את הפתח ואת מיקומו במרכז החזית.

מראה אזור השער שנחשף

מראה אזור השער שנחשף בתל עפולה (צילם: אבי משיח, באדיבות רשות העתיקות)

 

פיתוח הגן הארכאולוגי

עם סיום עבודות השימור והחפירה החלו עבודות פיתוח במקום הכוללות: שביל סובב מצודה, הצללה, נטיעת עצים וצמחייה וכן אזור להקמת גן משחקים ייחודי. מערכת שילוט והסברים שתותקן במקום תתאר את עברה של עפולה ושל הממצאים המיוחדים, וכן את סולם התקופות החשובות הבאות לידי ביטוי בתל עפולה.