


בית העצמאות
המיזם של תכנית מורשת באתר
חוק בית העצמאות ושלב א׳ של הפרויקט
לאור חוק בית העצמאות (התשס״ט - 2009) וביזמת אגף ״מורשת״ במשרד ירושלים ומורשת וגנז המדינה, החלו בשנת 2010 פעולות לתכנון, לשיקום ולשימור בית העצמאות ולהפיכתו למוזיאון לאומי.
מאחר ובחלל ההכרזה היו ליקויי תחזוקה רבים, הוחלט באגף ״מורשת״ לבצע באתר שיפוץ ראשוני בקומת הקרקע והאולם ההכרזה. פרויקט זה בוצע ב-2012 וכלל את שחזורו המדויק של אולם ההכרזה ההיסטורי, בו הוכרזה הקמת מדינת ישראל, על כל תכולתו.
במהלך השיפוץ נתגלה לוח קרמיקה לציון אירוע הכרזת המדינה במקום, מעשה ידיה של האמנית חוה סמואל (1904-1989). כמו כן, נחשף חלון מן הבניין המקורי שנבנה בשנת 1909 ואשר נאטם ושולב מחדש בבניין המוזיאון בתכנונו של קרל רובין, משנת 1935.
במקביל לשיפוץ הראשוני, הוחל בגיבוש התוכן של המתווה הרעיוני המוזיאלי (הפרוגרמה) של בית העצמאות על ידי צוות אקדמי של מומחים להיסטוריה של ארץ ישראל.
שלב ב׳ של הפרויקט - מוזיאון העצמאות הלאומי
שיפוץ קומת ההכרזה ופתיחתה למבקרים מהווה צעד ראשון במסגרת תכנית רחבת היקף לשימור ולשדרוג של כל המבנה לשם הפיכתו למוזיאון העצמאות הלאומי.
המוזיאון יוקדש להנחלת סיפור הקמתה של המדינה באמצעים חדישים וחווייתיים. הוא ישמש כמוזיאון למען אזרחי מדינת ישראל, ליהודי התפוצות ולבני כל העמים; לחוויה, ללימוד ולהשראה, שיתמקדו ברגע הכרזת המדינה. בלבת התצוגה, בבית שבו נחתמה על ידי חברי מועצת העם, תעמוד מגילת העצמאות.
במוזיאון יוצגו האירועים שהובילו להכרזת המדינה, הימים שקדמו להכרזה מנקודת מבטו של דויד בן גוריון, התחושות והאירועים שקדמו לרגע הממלכתי והמכונן, שחזור אולם העצמאות על כל פרטיו ומיצג שיעסוק בנושא מדינת ישראל, ריבונותה וסמליה. כמו כן יוקם במקום היכל כתבי הציונות, בו יוצגו כתבי היד של חוזי מדינה ומייסדיה. במרכז ההיכל תוצג כמובן מגילת העצמאות.
עד כה הושלמו פעולות המחקר, איסוף המידע והנחת התשתיות לקראת התחלת העיצוב והבנייה של התצוגות. המוזיאון עתיד להיפתח לציבור בשנת 2018.
מאפייני המוזיאון המתוכנן
הבית על שלוש קומותיו יחולק למספר אגפים. האגף הראשון ייקח את המבקרים דרך כרוניקה ההיסטורית מכ"ט בנובמבר 1947 עד ג' באייר תש"ח: יום רביעי שבו נפלה ההחלטה על ההכרזה. פרק מיוחד יוקדש לשלושה ימי ההכרעות, ארגון הטקס וניסוח המגילה. שיאו של הביקור במפלס זה באולם ההכרזה שבו התקיים האירוע. אולם ההכרזה ישוחזר לפרטי פרטיו, כפי שהיה ביום שישי ה' באייר תש"ח ותוצג בו ההכרזה באמצעים קוליים וחזותיים מקוריים.
אגף נוסף במוזיאון יתמקד בדרך שבה נרקמת המשמעות הסמלית של ההתרחשויות: סמלי המדינה ההתממשות של הריבונות יוצגו בהתממשות המקורית והנעלה ביותר שלהם: הסמלים והיכל כתבי הציונות. חלקים אחרים של המוזיאון יוקדשו להעמקה, דיון והרחבה בנושאים המרכזיים וגם סגירת מעגל.
ברמת ההמחשה המוזיאון יתייחד בסטנדרטים הגבוהים ביותר של מדיה, בהקפדה יתרה על יצירה מקורית וגבוהה ובשמירת הזיקה לשחזור האירועים ולדימוי ההיסטורי.
כמו כן ישולבו באתר תצוגות מוזיאליות של מוצגים יחידאיים ובעלי ערך: התמונות באולם ההכרזה, תצוגת דגלים וסמלי הציונות, וכמובן מוצגי היכל כתבי הציונות (בין אם יוצגו כמקור ובין אם בהעתקים, לייחד את המגילה) ומגילת העצמאות.
הבית יהיה אבן שואבת לכלל הציבור: תושבי הארץ ואזרחים מכול שדרות הציבור ובמיוחד בני הנוער, עולים חדשים וחיילים; יהודי התפוצות; אורחים ותיירים. התכנים ואופן הצגתם יותאמו לקבוצות השונות כדי לשמור על מעמדם המרכזי של הבית ונושאיו בתודעה הציבורית הרחבה.
הצצה אל האתר ב-360
אנחנו על המפה
מידע שימושי למבקר באתר
שימו לב! אתר בית העצמאות נסגר לקהל לרגל השדרוג והשימור שאנחנו מבצעים במקום.
המוזיאון ממשיך בפעילותו במגדל שלום-מאיר בתל-אביב.
כתובת: אחד העם 9, תל-אביב
טלפון: 03-5173942, 03-5106426
ימים א'-ה' 17:00-09:00, ימי ו' 13:00-09:00. שבת - סגור. מחירון
מבוגר -20 ש"ח סטודנט (בהצגת תעודה) - 16 ש"ח ילד (גילאי 18-5) - 12 ש"חאזרח וותיק (בהצגת תעודה) - 10 ש"ח חייל (בהצגת חוגר) - 10 ש"ח
אתר אינטרנט: http://ihi.org.il/
שירותים באתר: שירותים, חנות מזכרות
אתרים סמוכים: כל אתריה ההיסטוריים של תל אביב-יפו