הזמנה לפיוט
הזמנה לפיוט

שיתוף

הזמנה לפיוט

אתר אינטרנטי חדש, מקיף ורבגוני יציג לציבור אוסף נרחב של פיוטי ותפילות ישראל לדורותיהם; האתר יהיה הרחבה של האתר המצליח ״הזמנה לפיוט״, והוא ירכז בתוכו מאגר של מאות פיוטים ותפילות יהודיות, הסברים חדשים ומרתקים והקלטות מסורתיות ועדכניות
נושא:
אמנות ואדריכלות

רוב רובה של היצירה הפואטית והמוסיקלית היהודית נוצרה בתפוצות השונות לאורך מאות ואלפי השנים האחרונות. מאז הקמתה של מדינת ישראל ועלייתן ארצה של רוב הקהילות העתיקות בתפוצה, חלק גדול מאותה מורשת פיוטית אדירה הולך ונעלם והגישה אל החלק שעודנו קיים איננה קלה.

בשעה זו של ריחוק, עולה ביתר שאת הצורך לשמר, לאפשר גישה וליצור תשתית להתחדשות מורשת התפילה, הפיוט והמוסיקה של העם היהודי. כדי למלא מטרה זו, הוחלט במסגרת פרויקט ״ציוני דרך״ להרחיב את אתר האינטרנט הקיים ״הזמנה לפיוט״ וליצור באמצעותו תשתית לפעילות חינוכית ותרבותית בישראל ובתפוצות.

רוב רובה של היצירה הפואטית והמוסיקלית היהודית נוצרה בתפוצות השונות לאורך מאות ואלפי השנים האחרונות. מאז הקמתה של מדינת ישראל ועלייתן ארצה של רוב הקהילות העתיקות בתפוצה, חלק גדול מאותה מורשת פיוטית אדירה הולך ונעלם והגישה אל החלק שעודנו קיים איננה קלה.

בשעה זו של ריחוק, עולה ביתר שאת הצורך לשמר, לאפשר גישה וליצור תשתית להתחדשות מורשת התפילה, הפיוט והמוסיקה של העם היהודי. כדי למלא מטרה זו, הוחלט במסגרת פרויקט ״ציוני דרך״ להרחיב את אתר האינטרנט הקיים ״הזמנה לפיוט״ וליצור באמצעותו תשתית לפעילות חינוכית ותרבותית בישראל ובתפוצות.

אתר "הזמנה לפיוט”, שיהווה את הבסיס לפרויקט זה, נוסד בשנת 2005 והוא אחד מאתרי התוכן היהודי המצליחים והמשפיעים ביותר בישראל.

במסגרת הרחבת האתר יתוסף אליו ארכיון אינטרנטי ראשון מסוגו, אשר יכלול אוסף מקיף של מסורות מוסיקאליות וטקסטואליות שונות של תפילה בארץ ובתפוצות. בנוסף לאלו יכלול האתר גם הסברים על הפרקטיקה של התפילה בכל מסורת ומסורת, מדור מושגי-רוחב ומאגר סרטונים שיכלול פייטנים וכן תיעוד של תפילות החול והשבת.

אופן הצגת התכנים באתר החדש יאפשר מתן ביטוי למכלול העשיר שיוצר הפיוט על ידי חיבור כל מרכיביו: הטקסטואליים הפילוסופיים והמוסיקאליים. תכני האתר יכללו מדריכים מעוצבים לעולם הפיוט והתפילה ויציגו תכנים נבחרים וייחודיים לפי נושאי חתך.

הפרויקט מבוצע בשיתוף עם עמותת סנונית, הספרייה הלאומית וקרן אביחי.

רוב רובה של היצירה הפואטית והמוסיקלית היהודית נוצרה בתפוצות השונות לאורך מאות ואלפי השנים האחרונות. מאז הקמתה של מדינת ישראל ועלייתן ארצה של רוב הקהילות העתיקות בתפוצה, חלק גדול מאותה מורשת פיוטית אדירה הולך ונעלם, והגישה אל החלק שעודנו קיים איננה קלה.

ההיסטוריה הקצרה של העת החדשה יצרה במקרים רבים מרחק בין מסורת אבות לבין האדם בן ימינו והתרבות המתהווה במדינת ישראל. המסורת בחלקה הגדול, ומורשת הפיוט בכללה, מהוות גורם חי ומשמעותי אצל חלק קטן הציבור.

בשעה זו של ריחוק, עולה ביתר שאת הצורך להתחבר לשורשי המסורת היהודית, להיות מסוגלים לשמוע קולות המגיעים ממעמקי הזמן, ספוגים ברגש וחכמה של דורות רבים ששרו אותם.

אתר ״הזמנה לפיוט״ הקיים כיום

אתר "הזמנה לפיוט" נוסד בשנת 2005 והוא אחד מאתרי התוכן היהודי המצליחים והמשפיעים ביותר בישראל. הצלחתו של האתר טמונה, בין היתר, בחשיפתו של עולם שלם שהיה רחוק מעיני הציבור והפיכתו לגורם משמעותי בשיח הציבורי, החברתי והקהילתי. ככזה, הפך אתר הפיוט, על תכניו המגוונים, למאחד תרבויות, מפרה, מחדש ומעשיר הן את הפרט והן את התרבות היהודית בישראל ובתפוצות, והוא מהווה ציון דרך משמעותי בכל הנוגע להנצחת הפיוטים וחשיפתם לציבור הרחב.

אתר "הזמנה לפיוט" רכש הערכה בינלאומית רחבה ומהווה כיום מושא למחקר אקדמי. כיום מכיל האתר כ-30,000 פריטים (טקסטים, הקלטות, מאמרים, סרטונים, תמונות). במסגרת הקמת האתר ופעילות הטמעה מקיפה, בהשקעה של כ-8 מיליוני ש״ח, נוצרו שיתופי פעולה עם מגוון רחב של מקורות מידע ושותפים בעולם המסורתי, המחקרי והאומנותי. מהלך זה יצר אפקט משמעותי הניכר, בין היתר, בנתון המרשים של מעל 800,000 כניסות בשנה.

נדבך חשוב המלווה את עבודת האתר הוא הפלטפורמה הייחודית המותאמת לעידוד שיתוף תכני גולשים, ה"שיתופיוט". בקהילת ה"שיתופיוט" שותפים כיום כ-3,500 חובבי פיוט שהעלו עד כה לרשת כ-5,000 פריטים מעולם הפיוט (בעיקר הקלטות ומאמרים). מיזם משתף זה יצר תכנים מגוונים ומשמעותיים, ובחלקם אף בעלי ערך תרבותי רב שניתן לשמור באוצרות ארכיון הצליל הלאומי.

על פרויקט הרחבת ושדרוג האתר

לאור הצלחת מודל אתר "הזמנה לפיוט" והעניין הציבורי הגובר והולך במסורות התרבותיות והמוסיקליות של עדות ישראל, הוחלט במסגרת פרויקט ״ציוני דרך״ להרחיב את אתר האינטרנט הקיים וליצור באמצעותו תשתית לפעילות חינוכית ותרבותית בישראל ובתפוצות.

מטרת הפרויקט היא שימור, הנגשה ויצירת תשתית להתחדשות של מורשת התפילה, הפיוט והמוסיקה של העם היהודי.

במסגרת הרחבת האתר יתוסף לאתר הפיוט הקיים ארכיון אינטרנטי ראשון מסוגו, אשר יכלול אוסף מקיף של מסורות מוסיקאליות וטקסטואליות שונות של תפילה בארץ ובתפוצות. הארכיון יכלול תכנים מגוונים וישקף את האופי הרב גוני והרב קולי הקיים במסורת היהודית.

מקום מרכזי יוקדש ליצירת גישה למסורות התפילה עבור הקהל הרחב ובהסברים על הפרקטיקה של התפילה בכל מסורת ומסורת. אופן הצגת התכנים באתר החדש יאפשר מתן ביטוי למכלול העשיר שיוצר הפיוט על ידי חיבור כל מרכיביו: הטקסטואליים הפילוסופיים והמוסיקאליים.

תכנים חדשים יעודכנו ויתווספו לאתר, ובנוסף להקלטות קיימות שייאספו מגופים שעסקו בתיעוד, יבוצעו גם הקלטות חדשות שיאפשרו לקהל רחב להאזין ללחנים ישנים וחדשים.

הפרויקט מבוצע בשיתוף עם עמותת סנונית, הספרייה הלאומית וקרן אביחי.

תוכן האתר החדש

האתר יתמקד בתחומי התוכן העומדים במרכז השיח אודות הזהות היהודית: התפילה, הפיוט והניגון היהודי. תחומים אלו, המהווים מן הבחינה המספרית כ-20% מכלל החומרים באוסף יהדות, קשורים למעגל החיים הישראלי-יהודי וכרוכים במורשת התרבותית-לשונית ומוסיקאלית של העם היהודי. האתר החדש יהיה מבוסס בתכניו הן על האתר הקיים "הזמנה לפיוט", והן על חומרים חדשים שיעסקו בתפילה, וישלימו זה את זה.

האתר יכלול שלושה מרכזי תוכן:

(1) מאגר של מאות פיוטים ויחידות תפילה בנוסחים שונים שלצדם מאמרים פרשניים, וקבוצת לחנים המשקפות את מוסיקת התפילה של העדות השונות;

(2) מדור מושגי-רוחב שיכלול מאמרים ומבואות על הפיוטים ועל התפילות וכן מאגר ביבליוגרפי של מקורות בתחום התפילה;

(3) מאגר סרטונים שיכלול פייטנים וכן תיעוד של תפילות החול והשבת.

תכני האתר יכללו מדריכים מעוצבים לעולם הפיוט והתפילה המציגים תכנים נבחרים וייחודיים לפי נושאי חתך (מעגל השנה והחיים, מסורת, משורר וכדומה).

על מבנה האתר החדש

מבחינה ארכיטקטונית, אתר התוכן החדש יהיה מבוססים על עקרון "דף התלמוד", כלומר: טקסט מרכזי שסביבו רבדי מידע (רקע היסטורי, פירוש, מוסיקה, וידאו, קישור עם מאגרי מידע נוספים בספרייה). אתר התוכן יאפשר תוכן רב לשוני והנגשה באמצעות טכנולוגיות ניידות.

התכנים יפותחו בגישה פלורליסטית שתיתן מענה לגולשים בעלי זיקות מגוונות ליהדות, לקהל צעיר, לקהל מסורתי ועוד.

הסביבה הטכנולוגית תאפשר תוכן מותאם אישית לגולשים, שיתוף גולשים; יצירת תוכן גולשים, שיח גולשים – כלים ליצירת שיח סביב תכני האתר; הפצה – קשר אל רשתות חברתיות; אפשרות הטמעה; מכירת תכנים – לאפשר מהלך פשוט של רכישת תוכן רלוונטי לגולש (בעיקר הורדות של קבצי מוסיקה), וכן ממשק שיתמוך בפלטפורמות ניידות.

מדור שיתוף יאפשר העלאת חומרי אודיו, וידאו, טקסט ותמונות לרשת. מידע זה ישמר ויקוטלג על ידי הספרייה הלאומית כחלק ממדיניות האיסוף. בסיס לממד זה קיים כבר עתה באתר ה"שיתופיוט". באתר "שיתופיוט" חברים כיום כ-3,500 חברים והוא מכיל כ-150 אתרים. האתר כולל כ-3,500 הקלטות, כ-400 מאמרים, וכ-150 סרטונים.

קהלי היעד

אתרי התוכן יהיו מיועדים בראש ובראשונה לקהל הרחב, ובנוסף לקהלי יעד ממוקדים: ילדים, חוקרים, כמפורט להלן בטבלה, בעברית ובאנגלית. בעתיד, צוות האתר יפעל לתרגום התכנים לרוסית, צרפתית, ספרדית וערבית.

קהל רחב, קהל מסורתי, מוסיקאים, מערכת החינוך, מובילי קהילות וחזנים בארץ ובעולם, מערכת החינוך היהודית הבלתי-פורמאלית בארץ ובעולם, חוקרי פיוט תפילה ומוסיקה.

באתר החדש תשופר הפונקציונאליות ותהיה התאמה אישית לגולשים על פי פרמטרים שונים. בנוסף, יינתנו שירותי פרמיום בתשלום, כדוגמת קריוקי, יצירת קליפים.

 

פרטים על הפרויקט:

אתר האינטרנט:

http://web.nli.org.il/sites/nlis/he/song

 

פרוייקטים נוספים

אז – רשת ארכיוני ישראל

אז – רשת ארכיוני ישראל

במדינת ישראל קיימים מאות רבות של ארכיונים בעלי עניין ציבורי, היסטורי ולאומי מובהק, האוצרים מקורות היסטוריים שאין שני להם ומתארים את תולדות מדינת ישראל, את סיפורה מאז ראשית היישוב העברי ואת התנועות והאישים שפעלו בה. כמה עשרות מן המובילים שבהם מציגים כעת, במסגרת פורטל "אז", מיליוני פריטים הנחשפים לראשונה על גבי הרשת.

הנגשת הארכיון המרכזי לאמנות יהודית

הנגשת הארכיון המרכזי לאמנות יהודית

המרכז לאמנות יהודית הינו מכון מחקר הממוקם באוני

הנגשת תכנים מארכיון המדינה

הנגשת תכנים מארכיון המדינה

ארכיון המדינה הינו הארכיון הממלכתי של מדינת ישר

הנגשת המילון ההיסטורי של האקדמיה ללשון עברית

הנגשת המילון ההיסטורי של האקדמיה ללשון עברית

המילון ההיסטורי ללשון העברית הוא מפעל מחקרי רחב