- עמוד הבית
- מרכז המבקרים כפר עציון
מרכז המבקרים כפר עציון
״מערכת גוש עציון- זה האפוס הגדול נורא ההוד של מלחמת היהודים. עמידת אנשים ללא תקווה במשך חורשים רבים; ארבע נקודות בלב שטח האויב, לא נתנו לו לגשת לשערי העיר. אם קיימת ירושלים עברית, אם מכת המוות ליישוב שהיתה מונחת בקופסתו של האויב לא ניתנה, אזי התודה הראשונה של ההיסטוריה הישראלית ושל העם כולו נתונה בראש וראשונה ללוחמי גוש עציון״
ראש הממשלה דוד בן גוריון , תש"י 1950
כפר עציון הוא קיבוץ בגוש עציון החבר בתנועת הקיבוץ הדתי. הקיבוץ הוקם בשנת 1943. הוא נחרב במלחמת השחרור ונבנה מחדש לאחר מלחמת ששת הימים. הוא שוכן על גבעה בהר חברון, ברום של 955 מטרים, כ-5 ק"מ מדרום-מערב לבית לחם ונמצא על קו פרשת המים הארצית.
״מערכת גוש עציון- זה האפוס הגדול נורא ההוד של מלחמת היהודים. עמידת אנשים ללא תקווה במשך חורשים רבים; ארבע נקודות בלב שטח האויב, לא נתנו לו לגשת לשערי העיר. אם קיימת ירושלים עברית, אם מכת המוות ליישוב שהיתה מונחת בקופסתו של האויב לא ניתנה, אזי התודה הראשונה של ההיסטוריה הישראלית ושל העם כולו נתונה בראש וראשונה ללוחמי גוש עציון״
ראש הממשלה דוד בן גוריון , תש"י 1950
כפר עציון הוא קיבוץ בגוש עציון החבר בתנועת הקיבוץ הדתי. הקיבוץ הוקם בשנת 1943. הוא נחרב במלחמת השחרור ונבנה מחדש לאחר מלחמת ששת הימים. הוא שוכן על גבעה בהר חברון, ברום של 955 מטרים, כ-5 ק"מ מדרום-מערב לבית לחם ונמצא על קו פרשת המים הארצית.
ראשית המקום
ההתיישבות היהודית בגוש עציון, אשר שהחלה בשנות העשרים של המאה הנוכחית, ידעה גלי בנייה וחורבן. בשנת 1927 נעשה הניסיון הראשון להקים יישוב יהודי באזור גוש עציון, אז הוקם היישוב ״מגדל-עדר״. מאחורי ניסיון זה עמדה חברת ההתיישבות "זיכרון דוד". שנתיים לאחר מכן, בעקבות הטבח ברובע היהודי בחברון, נעזב היישוב.
ב-1935 חודשה ההתיישבות היהודית במקום על ידי אנשי חברת "אל ההר". היישוב נקרא כפר-עציון, על שם אחד ממקימיו - שמואל הולצמן (הולץ בגרמנית פירושו - עץ). בין המתיישבים נמנו אנשי ארגון "השומר", עולים מכורדיסטן ופועלים מהמושבות העבריות.
הולצמן קנה מכספו שטח של 5000 דונם, והקים חברה בשם "אל ההר". הולצמן השיג הסכמתם של מושל מחוז ירושלים, מר קמפבל, ושל ראש הכמרים בכנסייה הרוסית בדבר החכרת המנזר הרוסי. למקום הובאה קבוצת פועלים יהודים והם השתכנו בחדרי המנזר.
עם פרוץ מאורעות תרצ"ו (אפריל 1936) החלו ערביי האזור להתנכל ליישוב היהודי בכפר עציון. בחודש אב תרצ"ו (אוגוסט 1936) עזבה קבוצת הפועלים את המקום וכל העמל הרב שהושקע בו ירד לטמיון. מבנה המרפאה נשרף, אך שוקם לאחר מלחמת ששת הימים.
ביום כ"ה בניסן תש"ג (30.4.1943) עלו אנשי "קבוצת אברהם" (ע"ש הרב אברהם יצחק הכהן קוק) של תנועת השומר הדתי ועמם אנשי הפלמ״ח אל ההר, וייסדו את הקיבוץ-הדתי כפר-עציון. נוסף לערך ההיסטורי שביישוב האזור מחדש, הייתה לכך חשיבות מדינית רבה. כפר עציון היה הראשון מתוך ארבעה קיבוצים שהוקמו כגוש התיישבות מדרום לירושלים על-מנת להגן עליה מפלישה מכיוון דרום. הייתה זו נקודת היישוב העברית הראשונה באזור שמדרום לירושלים, ובעת הקמתה, נקודת היישוב הגבוהה ביותר בארץ ישראל.
פעולות האיבה ונפילת הכפר
פעולות האיבה פרצו למחרת ההכרזה באו״ם על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ב-כ"ט בנובמבר (29 בנובמבר 1947). ארבעת יישובי גוש-עציון מצאו עצמם כלואים בטבעת כפרים ערביים עוינים. הדרך היחידה המקשרת בין גוש-עציון ליישוב היהודי ירושלים, עוברת באזור אל-חַאדֶר ובית-לחם. כביש זה היה נתון לשליטה ערבית לכל ארכו. על-פי החלטת החלוקה, שאושרה ונתקבלה על-ידי ההנהגה היהודית, עתיד היה גוש-עציון להימצא עמוק בתוככי המדינה-הערבית שעתידה לקום. חברי הקיבוצים, בעצה אחת עם ההנהגה הלאומית, החליטו להישאר במקומם, לבצר את היישובים ולחזקם, בלא שידעו מה צופן להם העתיד. במשך החודשים שלאחר מכן ספגו תושבי הקיבוץ התקפות רבות שגבו מהם מחיר דמים קשה.
ב-12 למאי 1948 (ג’ באייר תש”ח) - יומיים לפני קום המדינה , פתחו כוחות גדולים של האויב בהתקפה רבתי על הגוש והחל הקרב המכריע על גוש-עציון. כוחות הלגיון-הערבי רוכזו מבעוד מועד ונערכו בלילה לקראת ההתקפה. עם שחר הסתערו על משלטי גוש-עציון ועל היישובים. הערבים תקפו שוב ושוב את קומץ המגינים הדל והמותש שנותר להגן על גוש-עציון בכוחותיו האחרונים.
ביום ד' באייר תש"ח - 13.5.1948 - חודשה ההתקפה עם שחר. לאחר ניסיונות רבים שנהדפו על ידי המגינים, וע"י קבוצת לוחמים ממשואות יצחק שהגנו על מבואות כפר-עציון, פרצו בשעות הצהריים כוחות האויב את שער קיבוץ כפר-עציון וחדרו לתוכו. בתחילה ניסו המגינים להמשיך ולהילחם בתוככי הקיבוץ, אך הכוח הערבי העדיף עשרת מונים הכריע את הקרב. תשדורת אחרונה מכפר-עציון לירושלים בְּשֹרָה: "מלכה נפלה" - כפר-עציון נפל בקרב.
המגינים, חברים ולוחמי פלמ"ח, נהרגו תוך כדי קרב וחלקם נורו למוות לאחר שנכנעו לכוחות סדירים של צבא ירדן וערביי האזור. לאחר נפילת הכפר נערך טבח במגיני הכפר. 127 איש, כולל 21 נשים, נרצחו בדם קר ורק ארבעה נותרו בחיים. 320 איש ואישה הלכו בשבי לעבר הירדן והוחזרו לארץ רק לאחר כתשעה חודשים. היישובים נהרסו עד היסוד.
גוש-עציון נפל על סף תקומת מדינת-ישראל, 240 מתיישבים ולוחמים נפלו בקרבות גוש-עציון. לימים קבעה הכנסת את יום נפילת כפר-עציון כיום הזיכרון הכללי לחללי צה"ל. למחרת, יום שישי, ה' באייר תש"ח, 14.5.1948, הוכרזה מדינת-ישראל.
בעקבות נפילת כפר-עציון, הסדירו ראשי המוסדות-הלאומיים, בתיאום עם הצלב האדום, הפסקת אש. משואות-יצחק, עין-צורים ורבדים נהרסו ונבזזו ואנשיהם נלקחו בשבי הלגיון-הערבי לעבר-הירדן.
בייצר הנקמה וההרס, הביאו הערבים חורבן והרס על גוש-עציון. שרידים דלים בלבד נותרו מגוש יישובים פורח ומשגשג, שכולו עלה בלהבות. אזור התיישבותי שלם נמחה מן המפה למשך כמעט עשרים שנה.
החזרה הביתה
שנים רבות עמד גוש-עציון בחורבנו. ניתן היה רק להביט מרחוק אל עבר "העץ-הבודד" שסימל את הכמיהה לשוב הביתה.
ב-7 ליוני 1967 (כ”ח באייר תשכ”ז) במלחמת ששת-הימים, נכבשו מחדש אדמות גוש-עציון, יחד עם ירושלים, חברון ובית-לחם. באחת הפך חלום השיבה הביתה מהוויה רחוקה ומעורפלת לממשות חיה ונושמת.
ב-27 בספטמבר 1967 (כ"ב באלול ה'תשכ"ז), שבו ועלו בני כפר-עציון יחד עם חבריהם, לביתם החרב בהרי-עציון. מייסדי הקיבוץ היו בני המתיישבים הוותיקים, שאליהם הצטרפו חברי תנועת בני עקיבא מישראל ומהתפוצות. בלבם מפעמת ההחלטה הנחושה לשוב וליישב את ההר, לחזור לנחלת אבות, להתמודד בהצלחה עם המשימה המרגשת והקוסמת, רבת הקשיים ועמוסת האתגרים.
מאז נמצא גוש עציון בתנופת יצירה שלא היתה כדוגמתה. ישובים חדשים מוקמים והוותיקים יותר מצויים כל העת בתהליך התרחבות והתבססות.
במרוצת השנים נכתבה אודות גוש עציון ספרות עשירה ומגוונת, הקשורה אם במישרין ואם בעקיפין בגוש, בתולדותיו, בבוניו ובמגיניו. ספרות זו נחלקת מעצם טבעה לסוגים ולז'אנרים שונים, ונכללים בה שירים ובלאדות, סיפורים ונובלות, מחקרים היסטוריים וזיכרונות אישיים. כל אחת מאותן יצירות שופכת אור על קטע, פרשייה או דמות הקשורים בגוש, וכולן יחד מצטרפות לפסיפס נרחב, או למכלול, שממנו משתקף אפוס זה, הקרוי גוש עציון.
אתרים
בקיבוץ כפר עציון ממוקם מרכז המבקרים - ובו מוזיאון לתולדות ההתיישבות בגוש עציון וחיזיון אור קולי. מרכז המבקרים מספר ומנציח את סיפורם של אנשי גוש עציון במלחמת העצמאות.
המרכז ממוקם על הריסות הבונקר בו נפלו אחרוני הלוחמים בקרב, בתוך בית ששרד מהקיבוץ שחרב וחזית של בית חווה ("המנזר הגרמני") שהקימו ב-1928 נזירים ממנזר דורמיציון בירושלים ובו התגוררו ראשוני גוש עציון. סמוך למרכז נמצא גן זיכרון.
במקום נמצא ארכיון ובו צילומים, מסמכים, עדויות אישיות מוקלטות, סרטי זיכרון לנופלים, אנשי 'נצר אחרון', דברים מעיזבונם של הנופלים. כמו כן-חדר ובו ציוד אור-קולי וספרית עיון העומדים לרשות הציבור. בקיבוץ נמצאים גם מוזיאון האדם בהר, ובו אוסף של כלי בית וכלי עבודה האופייניים להר חברון, וגן בוטני וזואולוגי בשם "שיר השירים".
החיזיון האור קולי עוסק במאורעות מרכזיים בתולדות העם היהודי באזור מימי קדם: גלי ההתיישבות בגוש-עציון, ימי המערכה, הציפייה מנגד, השיבה, ותנופת היישוב היהודי בגוש-עציון.
מרכז המבקרים שבכפר עציון (צילמה: מעין שושני מרקוביץ).
המיזם של תכנית מורשת באתר
סיפורו של גוש עציון מהווה חלק בלתי נפרד ממורשת מדינת ישראל.
במסגרת תכנית ״ציוני דרך״ של אגף מורשת, ניתנת תמיכה נרחבת לפיתוח ושדרוג כולל של מרכז המבקרים. הפיתוח כולל הן הקמת תשתיות, בניית מבנה חדש ושיפוץ המבנה הקיים, והן בהעשרת התוכן וביצירת תכנית פיתוח כוללת, כולל הפקת סרט מלווה לביקור במקום. תכנית הפיתוח תהפוך את הביקור במרכז המבקרים לחוויה אישית מרגשת, ולחבר את כל קהלי היעד אל ערכי המורשת שסיפור כפר עציון מייצג.
סרט בהפקת "ציוני דרך", המספר את נפילת גוש עציון בתש"ח מוצג במרכז המבקרים שבכפר עציון (צילמה: מעין שושני מרקוביץ).
מהלך הביקור החדש מלווה קבוצה מאנשי כפר עציון מרגע הגעתם לישוב ועד לחורבנו של הישוב ב-1948. הוא יתרחש בשלושה אולמות, בכל אחד מהם יוצג חלק מן הסרט: באולם הראשון יוצגו מקימי הקיבוץ במקומות בהם גרו לפני שעלו להר עציון. האולם השני יעסוק בתקופת המלחמה והקרב האחרון, האולם האחרון יוקדש לחזרה הביתה. הביקור בבונקר – שם נהרגו חלק מן המתיישבים – יישאר חלק ממסלול הביקור.
לצד אגף מורשת תורמים לפרויקט גם משרד התיירות, קרן גוש עציון, קק"ל, המועצה לשימור אתרים וכן קרנות ותורמים פרטיים נוספים.
אנחנו על המפה
מידע שימושי למבקר באתר
כתובת: קיבוץ כפר עציון
טלפון: 02-9935160, 02-9938308
שעות פתיחה: א'-ה' 9:00-16:00, ו' 9:00-13:00
דמי כניסה: הכניסה בתשלום ובתיאום מראש בלבד. לפרטי הביקור ומחירים יש לפנות למשרד ההזמנות: 02-9935160 או בדואל: orkoli@kfar-etzion.co.il
אתר אינטרנט:
http://www.etzion-bloc.org.il/
שירותים באתר: שירותים, חניה, חנות
אתרים סמוכים: אמת הביאר, ירושלים על כל אתריה נמצאת כ-23 ק״מ צפונית-מזרחית לכפר עציון