- עמוד הבית
- בית הילדים בגשר הישנה
בית הילדים בגשר הישנה
"נהריים בגשר", אתר הסמוך לקיבוץ ״גשר״ אשר בעמק בית שאן, הוא אתר המשלב בתוכו את חצר גשר הישנה ואת סיפורה של תחנת הכוח אשר הוקמה באזור. חצר גשר הישנה מספרת את סיפורם של חלוצים שהתיישבו במקום, נאחזו בקרקע והגשימו את חלומם.
ב״גשר הישנה״ התיישבו לראשונה מקימי קיבוץ גשר. בתקופת מלחמת העצמאות הקיבוץ הותקף וחרב כמעט לחלוטין, ולאחר מכן הוחלט להעתיקו למיקום סמוך שם נמצא קיבוץ״ גשר״ עד היום. האתר המקורי שופץ והפך למוזיאון מורשת להיסטוריה של המקום.
"נהריים בגשר", אתר הסמוך לקיבוץ ״גשר״ אשר בעמק בית שאן, הוא אתר המשלב בתוכו את חצר גשר הישנה ואת סיפורה של תחנת הכוח אשר הוקמה באזור. חצר גשר הישנה מספרת את סיפורם של חלוצים שהתיישבו במקום, נאחזו בקרקע והגשימו את חלומם.
ב״גשר הישנה״ התיישבו לראשונה מקימי קיבוץ גשר. בתקופת מלחמת העצמאות הקיבוץ הותקף וחרב כמעט לחלוטין, ולאחר מכן הוחלט להעתיקו למיקום סמוך שם נמצא קיבוץ״ גשר״ עד היום. האתר המקורי שופץ והפך למוזיאון מורשת להיסטוריה של המקום.
תולדות המקום
אדמות האזור נרכשו כבר בתחילת המאה ה-20 על ידי החברה היהודית להתיישבות מידי משפחת סורסוק אולם השלטונות הטורקיים הפקיעו חלקים גדולים מקרקעות אלו לצרכים ציבוריים. רק לאחר הקמת המנדט הבריטי בוטלו ההפקעות וניתן היה לחדש את ההתיישבות באזור.
כבר ב-1920 עלתה למקום קבוצה של חלוצים שהורכבה ממשוחררי הגדודים העבריים ומאנשי גדוד העבודה שקראו למקום "גשר נחלים". קבוצה זו סבלה מתנאי החיים במקום והחזיקה מעמד 3 שנים. היא הוחלפה ב-1924 על ידי קבוצה ירושלמית ששינתה את שם המקום ל"משק גשר". גם קבוצה זו עזבה את המקום והקימה צפונית לנקודה את קיבוץ אשדות יעקב.
גשר הישנה
ב-1939 עלה לנקודה זו גרעין הנוער העובד וגרעין נוסף של עליית נוער מגרמניה. במהלך מלחמת העצמאות, עמד הקיבוץ במרכז איום הפלישה של צבאות הלגיון הירדני וצבא עיראק בניסיונם לפרוץ אל לב הארץ. כוחות גדולים של חיילות רגלים, שריון וארטילריה הקיפו את הקיבוץ הקטן. אולם חברי הקיבוץ הצליחו בעזרת סיוע ותגבורת לבלום מספר מתקפות של הלגיון הירדני וחיל המשלוח העיראקי. מתקפות אלו אומנם כשלו אך לוו בהפגזות ארטילריות כבדות שהרסו את רוב המבנים שמעל פני הקרקע. חברי גשר הגנו בהצלחה על הקיבוץ שהיווה נקודה אסטרטגית בדרכם של צבאות ערב אל תוך הארץ.
במהלך הלחימה הקיבוץ כולו, כולל המבנה המיוחד של בית הילדים, נהרסו כליל במלחמת השחרור. שנתיים לאחר המלחמה נבנה הקיבוץ מחדש, כקילומטר ממערב למיקומו המקורי.
ב-1989 החלו חברי הקיבוץ בשיתוף המועצה לשימור אתרים וקק"ל בשחזור המקום וב-1992 נפתח המקום למבקרים.
מטרת האתר להמחיש את ימי היישוב הראשונים, להעמיק את ההיכרות עם מורשת הקרב של מגיני היישוב ולהכיר למבקרים את האתרים בסביבה.
המקום מציע מספר אתרים היסטוריים בהם משולבות פעילויות שונות. בנוסף ניתן לעלות על רכבת משוחזרת לנסיעה בין האתרים השונים, ביניהם ניתן לציין את מוזיאון קרבות מלחמת העצמאות הנמצא בבונקר ששימש כמפקדת היישוב ובו מוצג מופע אור-קולי על קרבות מלחמת העצמאות, אוטובוס אגד ישן העומד בתחנת האוטובוס של גשר ובתוכו מיצג על התחבורה הציבורית בתקופת הקמת היישוב, חדר האוכל המשוחזר - המבנה היחיד ששרד את ההפגזות ועוד.
נהריים בגשר
מתחם "נהריים בגשר" כולל לא רק את חצר גשר הישנה אלא גם את ״חוויית נהריים״ - מיצג אורקולי יוצא דופן המשלב סכרים, מים, צלילים וצבע להמחשת פעילותה של תחנת הכוח.
בין הירמוך לירדן הקים פנחס רוטנברג, מהנדס ציוני שהיגר מרוסיה לארץ ישראל, מפעל חשמל הידרואלקטרי שפעל משנת 1932 עד 1948. רוטנברג הבין כי העלתם המיוחלת של מיליוני יהודים לכאן תחייב מהפכה טכנולוגית – ומהפכה כזו חייבה חשמל.
תחנת הכוח ניצלה את זרם המים של שני הנהרות, הירמוך והירדן, ועל כן נקראה "נהריים". חוויית נהריים מייצגת סמל של מימוש חזון ההתיישבות היהודית ופיתוח התעשייה העברית בארץ ישראל. זהו גם סיפורו של האיש והיזם, פנחס רוטנברג, שהפך חלום למציאות ויצר יש מאין.
המיזם של תכנית מורשת באתר
בית הילדים של קיבוץ גשר, שהוקם בשנת 1925, נחרב יחד עם שאר מבני הקיבוץ בהתקפה של 1948. במבנה זה התגוררו ילדי גשר מינקות ועד לגיל 6. בליל 27 באפריל 1948, תחת הפגזה כבדה של הלגיון הירדני, פונו באישון לילה 52 ילדי הקיבוץ גשר לקיבוץ אשדות יעקב. בהמשך הם התגורר בחיפה כשנתיים עד שהושלמה הקמת הקיבוץ במקומו הנוכחי. מבית הילדים שרדו, לאחר הקרב, רצפת הבניין, שלד הקרוסלה ואמבטיית תינוקות מנוקבת כדורים.
במסגרת מיזם של תכנית ״ציוני דרך״ נבנה ושוחזר מחדש בית הילדים המקורי בידי צוות מומחים של המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל. קירותיו של המבנה נבנו מלבני בוץ כפי שהיו במבנה המקורי. מסגרות פתחי הבית, סבכות העץ ופרטים אחרים בוצעו אף הם על פי השחזור ההיסטורי.
בעת השחזור נעשה שימוש בתמונות ישנות ובעדויות הילדים שבגרו.
השלב הבא של הפרויקט הוא הפיכת מבנה בית הילדים למוזיאון אשר בו תהיה תצוגה ייחודית המתארת את אורחות החיים בבית ילדים קיבוצי בכלל ואת סיפורם של ילדי גשר בפרט.
במוזיאון תוצג חברת הילדים כראי לחברה האוטופית אליה שאף הקיבוץ, המדגישה ערכים של שיתוף כערך וכדרך חיים, וכן ערכים של חינוך לשוויון, לעבודה ולקרבה לטבע. התצוגה תכלול מיצגים פעילים, תצוגת צעצועים מקוריים של ילדי גשר המשקפת אף היא את ערכי החינוך המשותף, תצוגת שירי ילדים עבריים משנות ה-40 וה-50 ועוד. החלל הפנימי ישמש גם כמקום ריכוז לקבוצות: להפעלה, הרצאה הקרנת סרט ועוד.
בניית המקום הושלמה בשנת 2013 והוא נפתח למבקרים כחלק מהביקור במתחם ״נהריים בגשר". הקמת חלל המוזיאון הפנימי נמצאת בתהליך תכנון.
בפרויקט שותפים משרד ראש הממשלה, תכנית מורשת, משרד התרבות והספורט, קיבוץ גשר והמועצה לשימור אתרי מורשת בישראל.
הצצה אל האתר ב-360
אנחנו על המפה
מידע שימושי למבקר באתר
כתובת: מזרחית לקיבוץ גשר, מצדו השני של כביש 90 (??) כביש 90, פונים מזרחה בצומת קיבוץ גשר
טלפון: 04-6752685, 04-6753336
שעות פתיחה: א'-ה' 9:00-16:00, ו' וערבי חג 9:00-14:00, שבת 10:00-16:00. בחודשי יולי-אוגוסט האתר סגור בימי שבת.
** באתר מסיירים רק במסגרת סיור מודרך. סיורים לקהל הרחב יוצאים כל יום בשעות 11:00 ו-12:30. מומלץ להתקשר ולתאם.
דמי כניסה: מבוגר 39 ש״ח, ילד (5-13)/גמלאי 35 ש״ח. בקבוצה מעל 20 איש: 35 ש״ח למבוגר 29 ש״ח לילד
אתר אינטרנט: www.naharayim.co.il
באתר המועצה לשימור אתרים:
http://www.shimur.org/Naharayim
שירותים באתר: שירותים, חניה, שירותי מידע, מזנון, האתר מונגש למוגבלים בתנועה.
אתרים סמוכים:
גן לאומי כוכב הירדן, חצר הראשונים בדגניה א׳ , חצר כינרת ומוזיאון כינרת, גן לאומי בית שאן, גן לאומי חמת טבריה , חומה ומגדל- תל עמל- בגן השלושה.