


- עמוד הבית
- "שער אברהם" - השער הכנעני העתיק בתל דן
"שער אברהם" - השער הכנעני העתיק בתל דן
תל דן הוא אחד מתלי העתיקות הגדולים בישראל, המשמר את שרידיה של עיר קדומה בת כ-5,000 שנים, שהגיעה לשיא התפתחותה בתקופה הכנענית ובתקופה הישראלית. התל נמצא בשמורת הטבע נחל דן שהוא הגדול והחשוב במקורות הירדן.
הממצא המרשים ביותר בחפירות הוא ״שער אברהם״: שער כנעני עתיק הנחשב לקדום מסוגו בעולם. שער זה, שנבנה בלבני בוץ מהווה עדות למיומנות הרבה בשימוש בטכניקת הבנייה של קשת אמיתית לבנייה מונומנטאלית בתקופת הברונזה התיכונה והוא מהווה עדות בודדה לצורתם של השערים האחרים ולעובדה שהקשת האמתית הייתה ידועה לאדם בתקופה קדומה זו.
תל דן הוא אחד מתלי העתיקות הגדולים בישראל, המשמר את שרידיה של עיר קדומה בת כ-5,000 שנים, שהגיעה לשיא התפתחותה בתקופה הכנענית ובתקופה הישראלית. התל נמצא בשמורת הטבע נחל דן שהוא הגדול והחשוב במקורות הירדן.
הממצא המרשים ביותר בחפירות הוא ״שער אברהם״: שער כנעני עתיק הנחשב לקדום מסוגו בעולם. שער זה, שנבנה בלבני בוץ מהווה עדות למיומנות הרבה בשימוש בטכניקת הבנייה של קשת אמיתית לבנייה מונומנטאלית בתקופת הברונזה התיכונה והוא מהווה עדות בודדה לצורתם של השערים האחרים ולעובדה שהקשת האמתית הייתה ידועה לאדם בתקופה קדומה זו.
חשיפתו של השער בעת החפירות הארכאולוגיות במקום בשנות השמונים גרמה לשחיקה של הלבנים והוא עמד בסכנת בלייה מואצת. במסגרת פרויקט ״ציוני דרך״ הוחלט להשלים את שימורו של השער הקדום. השער חוזק בשיטות מתקדמות לשימור ממצאים ארכאולוגיים, מתוך הקפדה על שיטות הבנייה העתיקות. נוסף על כך, נחתם פתח השער בלבנים והחיבורים שבין הלבנים המרכיבות את הקשת הודגשו.
תל דן הוא אחד מתלי העתיקות הגדולים בישראל, המשמר את שרידיה של עיר קדומה בת כ-5,000 שנה. העיר הגיעה לשיא התפתחותה בתקופה הכנענית ובתקופה הישראלית. העיר דן מוזכרת בכמה מקורות – בסיפורי המקרא ובממצאים ארכאולוגיים שהתגלו במצרים ובעיראק.
התל נמצא בשמורת הטבע נחל דן שהוא הגדול והחשוב במקורות הירדן. גובהו של התל הינו 204 מטרים מעל פני הים, שטחו כ-200 דונם וצורתו כשל אליפסה בקוטר של 400 עד 500 מטרים.
הכללתו של המקום כאתר מורשת עולמית נדונה בישיבות ועדת המורשת העולמית בשנת 2009 ושוב ב-2010, אך נכון לינואר 2014 אינו נכלל ברשימה.
הממצא המרשים ביותר בחפירות הוא ״שער אברהם״: שער כנעני עתיק הנחשב לקדום מסוגו בעולם. שער זה, שנבנה בלבני בוץ, משלב שלוש קשתות. לצד השער נמצאה במה מרוצפת המזכירה את תיאורי המקום במקרא, וכן שער נוסף מהתקופה הישראלית.
תולדות המקום
שרידי הישוב הקדום ביותר שנחשפו בתל שייכים לתקופה הניאולית הקראמית (ראשית האלף החמישי לפה״ס). בתקופה הכנענית הקדומה (תקופת הברונזה הקדומה 2) הוקמה כאן לראשונה עיר שהתקיימה בין השנים 2,400-2,700 לפה״ס. בתקופה זו נקראה העיר ״ליש״ או ״לשם״.
בחפירות נחשפו שמונה שכבות המייצגות בניין והרס של השלבים השונים בתולדות העיר הכנענית, במהלך תקופות הברונזה - הקדומה, התיכונה והמאוחרת. ייתכן שהעיר המיוצגת בשכבה האחרונה מהמאה ה-13 לפנה"ס נכבשה בידי בני שבט דן.
ליש נזכרת בכתבים מצריים וצפון סוריים מהמאה ה-18 לפנה"ס ובתיאור כיבושיו של מלך מצרים במאה ה-15 לפנה"ס. במאה ה-18 לפ״הנס בתקופה הכנענית התיכונה ב׳, היתה העיר מוקפת סוללת עפר אדירה שהגנה עליה במשך מאוד שנים. בסוללה היה שער שהוא השער הקשתי הקדום ביותר בעולם שנחשף על ידי הארכאולוגים . העיר המשיכה להתקיים בתקופה הכנענית המאוחרת , וממצאים שנחשפו מתקופה זו מוצגים בבית אוסישקין שבקיבוץ דן.
עם כיבוש העיר בידי שבט דן בתקופת השופטים (1,200 לפנה"ס לערך) הוסב שמה לדן, והיא נודעה כגבולה הצפוני של ארץ ישראל "מדן ועד באר שבע”.
בדן היה מקום הפולחן ל'בעל חרמון' - האל הכנעני בעל , המתואר בתרבות הכנענית כאוחז חזיז ברק, ניצב על פר ומשכנו בהרים הגבוהים. הוא היה האל המושל באיתני הטבע , מטיל את הברקים והרעמים ומוריד את הגשם. חקלאות ה״בעל״ (חקלאות המתבססת על מי הגשמים בלבד) נקראת על שמו. פולחן הבעל שהיה נפוץ בארץ היה אחד מנושאי מאבקם של נביאי ישראל , שניסו ככל יכולתם להניא את בני עם ישראל מלעבדו. אחרי פיצול הממלכה המאוחדת, כשירבעם בן נבט מרד במלכות בית דוד והקים ממלכה נפרדת בישראל (אמצע המאה העשירית לפנה”ס),
הפך ירבעם את דן לאחד משני מרכזי הפולחן של ממלכת ישראל שבהם ניצבו עגלי הזהב. שבר כתובת שנמצא בתל מזכיר את כיבושה של העיר בידי חזאל מלך ארם, וזו העדות היחידה מחוץ למקרא לקיומו של "בית דוד".
בראשית המאה התשיעית לפנה"ס, בימי בעשא, הכה מלך דמשק את דן. התאוששות ותנופת פיתוח נוספת חלו עם עלייתו של בית עומרי, במיוחד בימי אחאב ובימי ירבעם בן יואש. בשנת 732 כבש תגלת פלאסר השלישי מלך אשור את ערי הגליל, ובוודאי גם את דן . אולם גם אחרי חורבן ממלכת שומרון ישבו בדן יהודים. יישובים נוכריים נוספים נבנו במקום בתקופה הפרסית וההלניסטית. בתקופה הרומית חלה ירידה באכלוס העיר והמרכז המיושב עבר ברובו לבניאס, ובתקופה הביזנטית ניטש הישוב סופית.
כתובת תל דן - המילים "בית דוד" מסומנות בלבן (צילם: אריאל רייטנר)
בתקופה המאוחרת
העיר דן העתיקה ירדה מגדולתה עם עלייתה של העיר בניאס הסמוכה. רק במהלך המאה ה-20, בעקבות הפיכתה לנקודת ציון בגבולה הצפוני של ארץ ישראל המנדטורית, שבה דן ותפסה את מקומה בהיסטוריה. המקום שב ועלה לכותרות לאחר מלחמת העצמאות בגלל חשיבותו להתיישבות, לביטחון ולמקורות המים של מדינת ישראל.
במהלך קביעת הגבול בין המנדט הבריטי למנדט הצרפתי בתחילת שנות ה-20, היה תל דן נקודה בגבולה הצפוני של ארץ ישראל ובגבולו של המנדט הבריטי. בשנת 1939 חודש היישוב העברי במקום עם הקמתו של קיבוץ דן, סמוך לתל. מאז הקמת הקיבוץ ועד ימינו מנוצלים מי מעיינות הדן לשתייה, להשקיה חקלאית ולברכות הדגים.
לאחר מלחמת העצמאות הוקם על התל, סמוך לגבול עם לבנון, מוצב צבאי גדול כדי להגן על היישובים, ובהם קיבוץ דן, ועל מעיינות הדן. מוצב זה פעל עד 1967, ובאתר ניתן לראות שרידים של תעלות קשר ובונקרים. אפשר לטייל בתוך התעלות הנמצאות במצפור המוצב. כמו כן הועבר לכאן טרקטור סורי ששימש את הסורים בעבודות להטיית מקורות הירדן בשנת 1964.
משלחת חפירות תל דן החלה לפעול בשנת 1966, בניהולו של פרופ' אברהם בירן, והחפירות נמשכות לסירוגין עד היום. משנת 2009 הציעה מדינת ישראל מוצע להכריז על תל דן "אתר מורשת עולמית".
הממצא המרשים ביותר בחפירות הוא השער הכנעני הקדום. שער זה, שנבנה בלבני בוץ, משלב שלוש קשתות הנחשבות לקדומות ביותר מסוגן בעולם. לצד השער נמצאה במה מרוצפת המזכירה את תיאורי המקום במקרא, וכן שער נוסף מהתקופה הישראלית.
ממצא בולט נוסף הוא מתחם פולחני, המזכיר את סיפורי המקרא על עגלי הזהב.
שער אברהם – השער הכנעני העתיק
השער הכנעני הקדום המכונה ״שער אברהם״ הוא הממצא המרשים ביותר בחפירות תל דן. שער זה נבנה לבני בוץ, והוא משלב שלוש קשתות הנחשבות לקדומות מסוגן בעולם. השער השתמר במלוא גובהו.
שער זה עשוי מ-47 נדבכים של לבני בוץ ומתוארך לאמצע המאה ה-18 לפנה"ס. גובהו שבעה מטרים והוא הוקם על גבי תלולית בגובה 10 מטרים. הוא כולל פתח בצורת קשת לבנים שהשתמרה בשלמותה ושני מגדלים. המעבר דרך השער הוא באורך של 10 מטרים והוא מורכב ממדרגות העולות אליו משני הצדדים ובצד הפנימי חובר אל רחוב מהתקופה.
שער העיר דן הוא שער העיר השלם הקדום ביותר שהתגלה בעולם, ונראה ששרד מאחר שמסיבה בלתי ידועה הוא נסתם, כוסה בעפר ושימש למעשה גרעין לסוללה שנבנתה עליו.
ברוב הערים התמוססו שרידי החומה שנבנתה מלבני בוץ לא צרופות ונעלמו ומה שנותר הם רק היסודות שנבנו אבן, ובמקרה זה נשמרה החומה היטב. עד שנתגלה שער זה , שהוא ללא ספק מאמצע המאה ה-18 לפנה"ס , סברו רבים כי הרעיון והטכנולוגיה של הקמת קשת הגיעו לארצנו לראשונה עם היוונים והרומאים, אלפיים שנה מאוחר יותר. מעטים ידעו על קיומה של קשת מן המאה השביעית לפנה"ס שנחשפה בחפירות בתל גמה שליד קיבוץ רעים במערב הנגב, והנה נמצאה קשת קדומה ב 1,100 שנה נוספות.
מוקדי עניין נוספים:
סוללת העפר - סמוך לשער הכנעני שוחזרה סוללת העפר שהקיפה את העיר דן בתקופה הכנענית. בסיסה הסוללה הוא 50 עד 60 מטרים, וגובהה משוחזר של כ-20 מטרים.
השער הישראלי – שריד משערי כניסה לעיר דן ומחומות הביצורים מהתקופה הישראלית. במקום נמצאו שרידים של אפיריון ששימש מקום מושבו של שליט העיר, לצד ספסלי ישיבה ששימשו את מועצת זקני העיר.
אתר פולחן – ממצא בולט נוסף הוא מתחם פולחני, ובו במה מרוצפת. מבנה המתחם מזכיר את סיפורי המקרא על עגלי הזהב.
טחנת הקמח – בתל דן נמצאו שרידים של כמה טחנות קמח שניצלו את שפיעת המים העזה להנעת אבני ריחיים לטחינת קמח.
כמו כן נמצאים באתר אפיק הנחל דן השופע בעוצמה ונחשב למעיין הקארסטי הגדול ביותר במזרח התיכון, מעיינות ״גן עדן״, בריכת שכשוך ושבילי טיול המותאמים גם לעגלות עם ילדים ולנכים.
המיזם של תכנית מורשת באתר
השער הכנעני ״שער אברהם״ בשמורת הטבע תל דן מהווה עדות למיומנות הרבה בשימוש בטכניקת הבנייה של קשת אמיתית לבנייה מונומנטאלית בתקופת הברונזה התיכונה והוא מהווה עדות בודדה לצורתם של השערים האחרים ולעובדה שהקשת האמתית הייתה ידועה לאדם בתקופה קדומה זו.
שער זה בנוי מלבני בוץ. חשיפתו של השער בעת החפירות הארכאולוגיות במקום בשנות השמונים גרמה לבלייה מואצת של הלבנים. בליה זו נגרמת הן מפגעי מזג האוויר, הן מפעילות בעלי חיים – שלדגים ושרקרקים חופרים בלבנים חורי קינון, צרעות בונות בהן קנים באמצעות החומר וגיריות ודרבנים חופרים בקרקע. כמו כן, צמחים למיניהם נאחזים בלבנים עתיקות ומערערים את יציבותן.
במאמץ להגן על השער הקדום, קוּרה השער בשנות התשעים כדי למנוע פגיעה של הגשמים. כמה שנים מאוחר יותר פורקה חזית החומה הסמוכה לשער, נאטמו הסדקים במבנה השער, והחזית הושבה למקומה המקורי.
במסגרת פרויקט ״ציוני דרך״ הוחלט להשלים את שימורו של השער הקדום. לפרויקט זה היו מספר מרכיבים: השלמת הסככה המגינה על השער, שימור ושחזור של המגדל הדרום מזרחי; ייצוב לבני הבוץ של החזית המזרחית בין המגדלים וקשתות הכניסה לשער; ייצוב הנדסי של החלק העליון של החזית המזרחית; שימוש במגדלים המשוחזרים כנקודת משען; טיפול שימורי כללי בסדקים, מילוי בוץ, טיח בוץ, ראשי קירות השער; טיפול כללי בסוללה משני צידי השער; הרחקת מי הנגר וניקוז המים בקרבת השער.
השער חוזק בשיטות מתקדמות לשימור ממצאים ארכאולוגיים, מתוך הקפדה על שיטות הבנייה העתיקות. נוסף על כך, נחתם פתח השער בלבנים (שיהיה אפשר להסירן במקרה הצורך), והחיבורים שבין הלבנים המרכיבות את הקשת הודגשו.
לצד השער נבנתה רחבת התכנסות, והותקנו בה ספסלים, לרווחת המטיילים. מהרחבה אפשר להתרשם מקרוב מגודלו הרב של השער וממבנהו.
פרויקט זה הושלם בספטמבר 2014.
הצצה אל האתר ב-360
אנחנו על המפה
מידע שימושי למבקר באתר
כתובת: בסמוך לקיבוץ דן לפי השילוט
טלפון: 04-6951579
שעות פתיחה: שעון קיץ: בימים א'-ה' ושבת 8:00-17:00. בימי שישי וערבי חג 8:00-16:00
שעון חורף: בימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00. בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00
* הכניסה לשמורה נסגרת שעה לפני השעות הרשומות
דמי כניסה: יחיד: מבוגר: 29 ש"ח, ילד: 15 ש”ח. סטודנט 25 ש״ח. אזרח ותיק 15 ש״ח.
קבוצה(מעל 30 איש): מבוגר: 23 ש"ח, ילד :14 ש"ח.
אתר אינטרנט: באתר רשות הטבע והגנים:
http://www.parks.org.il/ParksAndReserves/telDan/Pages/default.aspx
שירותים באתר: שירותים, חניה, חנות מזכרות, חניון יום, שבילים רחבים, בריכת השכשוך. האתר מונגש למוגבלי תנועה.
אתרים סמוכים: בית אוסישקין, שהוא מוזיאון לטבע ולארכיאולוגיה שוכן בקיבוץ דן סמוך לשמורה.
בנוסף בקרבת מקום נמצאים גן לאומי מבצר נמרוד, שמורת טבע נחל חרמון (בניאס), שמורת טבע נחל שניר, גן לאומי חורשת טל ושמורת טבע נחל עיון.